Over MAEI

MAEI is een sieradenmerk ontworpen door Marieke Slangen en geïnspireerd door volkskunst uit verschillende landen. Kenmerkend zijn de vrolijke, handbeschilderde kralen. Marieke: “Als kind al was ik helemaal verzot op folklore. Urenlang kon ik bladeren in boeken met fotos en tekeningen over verre landen, beschilderde meubelstukken, klederdracht en beschilderd aardewerk.”

Vorm van kunst
Deze voorliefde voor folkore kwam tot uiting in de door haar handbeschilderde houten kralen. “Ik ben gaan reizen naar landen als Mexico en India, waar ik met eigen oog kon zien wat als kind in boeken had gezien. In 2007 kwam ik in contact met een aantal Indiase kunstenaars. Zij bleken in staat om mijn ontwerpen te reproduceren.” Terug in Nederland ben ik de eerste collectie gaan maken. Het sieradenlabel MAEI werd een feit.

Maatschappelijk, artistiek, eerlijk en inspirerend 
Dit zijn de dingen die ik belangrijk vind en die daarmee ook voor het label erg belangrijk zijn. Het is zo leuk om samen te kunnen werken met mensen aan de andere kant van de wereld. Zij schilderen voor mij de kralen, en ik zorg dat zij een goed inkomen hebben om hun gezin te onderhouden.” Ik wil iets goeds doen met het label, maar vooral wil ik graag mooie sieraden maken waar mensen vrolijk van worden.

Ambachtswerk
Een van de kunstenaars die de ontwerpen van Marieke verwezenlijkt is Radhey Shyam. Met zijn 54 jaar heeft hij toch al ruim veertig jaar ervaring. Deze vorm van kunst is echt een ambacht dat van vader op zoon wordt doorgegeven.
Naast Radhey werken er drie andere kunstenaars onder zijn supervisie aan de ontwerpen. Het duurt ongeveer 2 tot 3 uur om een kraal te maken, maar dan is deze ook echt perfect.”

Trend met een traditie
Marieke haalt haar inspiratie uit haar vele reizen en bezoeken aan musea. Maar ook door te kijken naar de huidige trends op beurzen en in de media. “Het moet een combinatie zijn: trend met een traditie”. MAEI wordt uitgebracht in een gelimiteerde oplage per ontwerp. Hierdoor blijft elk sieraad uniek en bijzonder.